Recurveskyttar från Upplands Väsbys taveltävling 2018.

Recurveskyttar från Upplands Väsbys taveltävling 2018.

Recurve är klassen för dig som vill skjuta precision med sikte och skjuta på långa håll. I vissa fall upp till 90 meter. Vanligast är 70 m på tavla utomhus eller 60 meter i skogen. Recurvebågen är i stortsett utrustad på samma vis som barebow bågen, så titta även på den sidan. Stockarna som används är något lättare än Barebow stockar och har en annan viktfördelning. I recurve monterar du ett sikte på bågen som ökar du precision samt stabilisatorer för att bågen ska bli mer stilla. Du monterar en klicker som hjälper dig att dra pilen lika långt varje gång. Du kan även montera ett munmärke på strängen som hjälper dig ankra rätt.

154733284-origpic-c2a205.jpg

Sikte

Siktet hjälper dig att öka precisionen, sikten finns i prisklasserna från hundralappar till 5000 kr. Dyrare sikten är i allmänhet lite enklare att justera, har bättre möjligheter för finjustering och håller något bättre kvalitet. På de billigare siktena brukar det uppstå problem med skruvar som lossnar. Detta är inget fel utan kvaliten blir inte bättre, så var noga som skytt med att kolla alla skruvar så att de sitter som de ska.

37967722_1060841570757162_7761503553142652928_o.jpg

Stabilisatorer

Stabilisatorerna är till för att ta bort vibrationer i skottet, men huvudsyftet är att göra så att bågen inte vrids lika fort när du siktar. När en pil avlossas på 70 meter är det extremt små rörelser i bågen som gör att du tappar poäng, eller missar helt. Vanligaste kombinationen av stabilisatorer är en lång stab framåt och två kortare stabbar bakåt som monteras som ett V. Stabbarna kan sedan förses med vikter eller till och med ändras i längd för bästa komfort.

61009-origpic-bfef23.jpg

Klicker

Med hjälp av en klicker monterad på din stock får du ett verktyg som hjälper dig att dra pilen lika långt varje gång. Det finns klickers som skruvas fast på stocken, och det finns klickers som skruvas fast på siktets arm.

eb82-Flex_mini kisser ssa-0-2-700x700.jpg

Kisserbutton eller munmärke

Ett litet märke på strängen hjälper dig att hitta din ankring, fungerar både på recurve och compoundbågar. Märket monteras på strängen och placeras i din mungipa när du ankrar.

Recurvestcokar

Recurvestcokar

Sikten

Sikten

Stabilisatorer

Stabilisatorer

Kisserbutton / munmärke

Kisserbutton / munmärke