Bilden är från JSM 3D 2018, på bilden: Sanna Hallqvist, Ljungby BSK och Maja Rönér Helsingborgs BSK.

Bilden är från JSM 3D 2018, på bilden: Sanna Hallqvist, Ljungby BSK och Maja Rönér Helsingborgs BSK.

Långbågen, enligt många det svåraste du kan skjuta. Långbågen skjuts idag i flera olika utföranden. Vissa skyttar föredrar en helt historisk långbåge, medan andra föredrar lite mer modernt snitt och tänk. Grunden i långbåge är det samma oavsett val, det ska vara enkelt. Vad som är enkelt tåls att diskutera. Tekniskt sätt är det enkelt, en pilbåge i trä med en sträng. Det låter ganska enkelt, men när du ska bemästra pilbågen och ditt material blir det en helt annan fråga. Långbågen är den båge som anses ha lägst pilhastighet. Låg pilhastighet ger än högre pilbana för att skjuta långt, vilket gör det svårt att träffa. Men när skytten väl bemästrat detta sägs det vara den skönaste känslan att skjuta med som du kan hitta. 

Långbågen har en lång historia i vår värld, det äldsta fynd vi har efter pilbågar är 11000 år gamla från en renjägarboplats vid i västra Europa. I Danmark har fynd gjorts på en hel båge, som är från 7000 år före vår tidsräkning. I dagens pilbågar som används så ser vi spår av historian. 

155490922-origpic-09752a.jpg

Modern långbåge

Den mest använda långbågen idag har en större handtagssektion, stock, för att ge lite mer tyngd och stabilitet i pilbågen.

51294633-origpic-0070d9.jpg

Flatbåge

Flatbågen eller american flatbow som den heter i World Archerys regelverk har utseendet av helt platta lemmar, och ganska liten stock.

185304-origpic-dfdf82.jpg

Engelsk långbåge

Den engelska långbågen särskiljer sig i utseende från övriga. Den har inte en centerskjutande stock, utan pilen måste skjutas med en högre angreppsvinkel där den måste runda handtaget. Den är försedd med hornnockar på ändarna av lemmarna då styrkan på dessa historiskt var så pass hög att trä inte höll. Få skyttar i Eliten väljer denna, men England hade en skytt med i finalerna i 3D i Terni 2015 med en sådan båge.

LÄNKAR

- Träpilar
 

PRODUKTER

Långbågar

Långbågar

Cederskaft 5/16

Cederskaft 5/16

Cederskaft 11/32

Cederskaft 11/32

Spetsar och verktyg till träskaft.

Spetsar och verktyg till träskaft.