Visst kan du skjuta hemma i trädgården eller i stugan, men det är lite du behöver tänka på. Fotograf: Lennart Karlsson, Modell: Birgitta Wenner

Visst kan du skjuta hemma i trädgården eller i stugan, men det är lite du behöver tänka på. Fotograf: Lennart Karlsson, Modell: Birgitta Wenner

ATT SKJUTA BÅGE HEMMA?

En fråga som ofta dyker upp, vi ska försöka råda lite klarhet i frågan. Frågan hanteras av 2 instanser. Den första som kan sätta käppar i hjulet för dig att skjuta hemma är svensk lag, vi inhämtar information från Polisen:

"Luftvapen, paintball, soft air gun och övriga vapen

Luft-, airsoft- och paintballvapen är som huvudregel tillståndspliktiga. Dessa typer av vapen, vilka oftast drivs med kolsyra, luft eller fjäder och skjuter iväg kula, pil eller färgampull kan i vissa fall anses effektbegränsande enligt vapenlagen"

Pilbågen går här in som övriga vapen, och och hanteras här under då det du skjuter är en pil. Dock faller pilbågen utanför licensplikten då du inte kan lagra energi utan muskelkraft i den. 

"Du som är under 18 år får aldrig använda ett luftvapen utan uppsikt av en vuxen person. Det gäller även inom privat område. I särskilda fall kan du få licens för den här typen av vapen.

Du som fyllt 18 år får inneha effektbegränsade luft- och fjädervapen utan licens."

Om vi tittar på reglerna så säger reglerna klart och tydligt att om du är över 18 år får du skjuta hemma på tomten, är du under 18 år måste du ha en vuxen med dig. Det går att ansöka om tillstånd från Polisen för person under 18 år och ensamskytte på gården. 

Det andra som kan hindra dig att skjuta hemma på gården är lokala regler som kommunen sätter. De flesta har inga specifika regler för att utför just bågskytte utan det faller under regler för utövande av speciella idrotter. Det kan vara begränsat inom stadsplanerat område. Så för att vara säker måste du kontakta din kommun för att se vilka regler som gäller där du bor. Väldigt få kommuner har denna information på sin hemsida. 

VILKEN UTRUSTNING SKA JAG VÄLJA OM JAG BARA VILL SKJUTA PÅ LANDET?

För dig som vill ha en pilbåge att skjuta med någon gång ibland som tidsfördriv eller när det är dags för familjeträffen över midsommar eller med 5 kamp för kollegorna klarar du dig utmärkt med en enklare variant av pilbåge. Bågar och Pilar säljer ett paket där du får det du behöver. Paketet är framtagen för dig som är nybörjare eller dig som vill skjuta hemma på gården eller i stugan. Ska pilbågen med ut till stugan så rekommenderar vi att du lägger till några fler pilar. Pilar har en tendens att försvinna i gräsmattan när en lär sig träffa. Oftast hittar du pilarna med gräsklipparen, och då är det för sent. Så planera din skjutplats hemma väldigt noga. Ställ ditt måltavla så att du har ett pilfång bakom tavlan när du missar. Har du inget naturligt pilfång finns det ett nät att spänna upp bakom

Måltavlorna som Bågar och Pilar säljer finns för hemmabruk, välj en som är max 90 cm i diameter så får du in den i skuffen på bilen. Våra största tavlor får INTE plats i skuffen på en fullstor Volvo. Vill du ha ett billigare mål att skjuta på kan du införskaffa en jutesäck från Granngården och fylla den med plastmaterial som du kan få gratis av din lokala ICA handlare om du ber om det. Embalaget de får runt ICAs varukorgar är det material du vill ha i din säck. Gamla kläder och trasor går också bra, men din skjutsäck blir väldigt tung när det regnar. När du skjutit sönder den första säcken trär du en ny utanpå. Tycker du att det är roligt att skjuta hemma så utöka din bana med ett mindre 3D djur att skjuta på. 

Tänk ALLTID på säkerheten, ingen människa eller djur får finnas mellan eller bakom dig och din måltavla eller ditt pilfång. Tänk även på att en pil kan studsa i sidled vid en kantträff, och om du träffar pilen ovanpå din butt kommer den studsa långt om du inte har ett pilfång bakom. 

 

 


 

 

Måltavlor, Buttar för hemmabruk

Måltavlor, Buttar för hemmabruk

Paket för hemmabruk eller nybörjaren

Paket för hemmabruk eller nybörjaren

Pilfång i nät.

Pilfång i nät.

3D djur i gummi.

3D djur i gummi.