Lina Björklund i World Games 2017

Lina Björklund i World Games 2017

Barebowskyttens utrustning består av en handtagsdel (stock) i antingen lättmetall, aluminium eller trä samt ett par rekurvlemmar och en sträng. Här på sidan visar vi mest rena barebowprodukter, barebow kan du även skjuta med en Recurvestock som du med fördel tynger ner med vikter som skruvas fast i fästen för stabilisatorerna. Barebow får inte ha något sikte eller något annat som förenklar siktningen eller tekniken för skytten. Skytten använder sig av pilspetsen när den siktar och genom att strängvandra och placera handen på strängen på olika avstånd från pilen utnyttjar skytten pilens vinkel för att kunna sikta i mitten på olika avstånd. 

86513727-origpic-ce136e.jpg

Pilhyllan

Barebow har en pilhylla som kan vara i enkel plast, gjuten i ett stycke, en hylla med en arm i metall, eller en mer avancerad hylla med magnet och kanske t.o.m. en fallhylla där hyllan faller undan och ger pilen en bättre frigång när den lämnar bågen

7848345-origpic-90d2a2.jpg

Plungern

Plungern styr pilen i sidled. När en köper en plunger är det viktigt att känna så att pistongen, den fjädrande pinnen, går jämnt så att det inte är en hackig rörelse, eller att pistongen inte fastnar. Alla plungrar har i grunden samma funktion, det är bara hur enkla justeringsmöjligheterna är, som är olika.

47288245-origpic-f6aea4.jpg

Vikter

Många barebowskyttar sätter vikter på stockarna för att med en ökad tyngd i bågen få en stabilare båge. Eekurvbågarna är gjorda för att passa rekurvskyttarna, om en bortser från vissa modeller som faktiskt är anpassade till barebow och antingen är tyngre i sig eller har viktset som är tillverkade för en speciell modell, som t.ex. Gillo.

4089_-_Black_web_1024x1024.jpg

Lemdämpare

För att få ett mjukare och skönare skott, men också en tystare båge, sätter en lemdämpare på lemmarna.

LÄNKAR

- Gillo
- Spigarelli
- Plunger
- Strängvandring

 

PRODUKTER

Gillo

Gillo

Spigarelli

Spigarelli

Coverkit till Gillo stocken

Coverkit till Gillo stocken

Bågvikter

Bågvikter

Pilar

Barebow får tävla med alla sorters pilar, men använder med fördel aluminium inomhus för att få en långsam pil som täcker stor yta så att det blir lättare att få de högre poängen. Undantag är barn och juniorer som inte har så tjocka och tunga aluminiumpilar. De kan lika gärna skjuta med aluminium utomhus, använda samma pilar inne som ute. Utomhus ökar avstånden och då används en kolfiberpil, antingen en ren kolfiber eller en kolfiberpil med aluminiumkärna för att få en lättare pil. Barebow skjuter inte med träpilar. 

Strängvandring

Genom att placera handen på olika avstånd från pilen, men fortfarande lägga handen mot samma ankringspunkt i ansiktet och dra lika långt, kommer pilen att sitta olika högt i tavlan om du skjuter på samma avstånd. En säger att en ”tabbar” olika beroende på avstånd.
  En regel är att om du håller direkt under pilen så pekar spetsen uppåt, pilen flyger högt och långt, men om du håller långt ner på strängen, ex. lika långt ner som tabben är bred, så pekar spetsen neråt pilen flyger kort. Det viktigaste vid strängvandring är att för att det ska fungera så måste skyttens teknik vara konstant. En skytt som gör olika varje gång, kommer få svårt att träffa på samma ställe med samma tabbning. För att träna teknik och strängvandring rekommenderas att skytten skjuter tavla och skjuter på samma avstånd för att se var på strängen handen ska vara för att träffa i mitten.