Jonas Andersson, Trelleborg

Fristil

Arbete: Säkerhets Tekniker
Skjutit sen: 1993
Klubb: Trelleborgs BK
Skjuter helst disciplinen: Tavla

Jag heter Jonas Andersson. Jag kommer från en riktig bågskyttefamilj så för mig var det självklart vad jag skulle bli och 1993 var det min tur.  Jag börja skjuta som compoundskytt på 90-talet, dessvärre fanns det ingen klass för mig så första två åren sköt jag i motionsklass.

Jag gick på Bågskytte Gymnasiet i Olofström under tre år (96-98), det var under denna tiden som jag gjorde ett byte till fristil och det passade mig väldigt bra. Jag kom med i junior landslaget redan 1997 och fick även prova på några tävlingar i seniorlandslaget.

Jag börja få ett intresse för fältskytte ganska snart och sköt mellan under många år mera fält än tavla och var med och tog lag-guld vid både EM och VM. Jag vann även ett fält-EM individuellt. Jag fick frågan av förbundskaptenen för tavla om jag inte ville börja fokusera lite mera på mitt tavelskytte efter då jag vann tavel-SM 2001. Sagt och gjort så hamnade fält skyttet på hyllan och jag började prioritera mitt tavelskytte. Tillsammans med Magnus Petersson och Mattias Eriksson tog vi en lagplats till OS i Aten via en silvermedalj i lag på tavel-VM i New York 2003. På OS blev jag 23:a individuellt och vi placerade oss på en 9:e plats i lag. Därefter var jag med i landslaget som recurve skytt mellan åren 2002-2009 med många internationella tävlingar.

Efter 2009 gjorde jag under ett par år en ny runda med compoundbågen med nya SM-medaljer både i lag och individuellt. Sedan 2014 så är fokuset tillbaka på fristil och efter min comeback så skjuter jag bättre än någonsin med guld på inomhus SM både 2015 och 2016 samt placerade mig som 17:e man på VM utomhus och var oerhört nära att knipa min länge efterlängtade OS-biljett inför Rio. För 2016 ligger all fokus på att komma till Rio!
Special område där just jag är duktig att lära ut/hjälpa till mm:
Fristil överlag med pilval, strängmaterial, Trimning mm.

Mål med mitt skytte: Kvala in till OS 2016 Rio och 2020 Tokyo

Meriter Fristilt:
23:e plats, OS i Athen 2004
2:a Lag tavel VM 2003, New York, USA
1:a Fält EM, 2002
6:e plats på World Games 2001
2 st SM Guld Tavla
2 st SM Guld Fält
2 st SM Guld Tavla Inomhus

För att jag har bra kontakt med Ulrika samt att kunna vara en av Bågar&Pilars spetskompetenser ;-) I Teamet får jag chansen vara med att utveckla och föra sporten framåt.
— Därför är jag med i Team Bågar&Pilar