Går du i tankar om att köpa din första pilbåge? Våra rekommendationer är att om du vill utöva bågskytte som sport bör du kontakta en klubb i din närhet. Klubbarna erbjuder prova på och nybörjarkurser. Vi rekommenderar alltid att testa bågskytte innan du köper en egen utrustning. Har du inte den möjligheten så hjälper vi dig självklart i butiken. Fördelen med att hitta en lokal klubb som skjuter pilbåge är att du får möjlighet att prova på flera olika typer av pilbågar så att du lättare kan välja när det är dags att köpa utrustningen, något vi på butiken har begränsad möjlighet till.

När du väl kommer till den dag du ska handla rekommenderar vi att du inte köper för tung båge. Risken är stor att du skadar dig, och det är svårt att lära sig rätt teknik. I flera av typerna av pilbågar går det att byta lemmar. Om du väljer en sådan båge kan du enkelt byta till kraftigare lemmar när du lärt dig tekniken. Om du vill skaffa dig en compoundbåge rekommenderar vi verkligen att du har någon i din närhet som kan hjälpa dig att ställa in alla parametrar för dig, från oss får du en grundtrimmad båge, men trimning skiljer sig från person till person och den förändras över tid. 

hampus.jpg

Högteknologisk pilbåge där de flesta hjälpmedel är tillåtna, hög precision med sikte, stabilisatorer och releaser.

Foto: Peter Arlekrans, Bågskyttebilder

bow-type-recurve.png

Den olympiska fulländade bågen, försedd med stock i fräst aluminium eller kolfiber, höghastighetslemmar, sikte och stabilisatorer. Hög precision på långa håll.

Foto: Anders Malm

lina_b.jpg

En båge utan sikten med möjlighet för tekniska lösningar för pilhylla och piltrimning. Speciella stockar byggs för barebow, men även stockar för recurve kan användas.

Foto: Lennart Nordsvahn

linda_beskuren.png

Traditionell recurve är ett annat ord för bågtypen. Stocken är av trä eller mikarta, högteknologiska lemmar, enkel pilhylla och skjuts med kolfiberpilar. En båge som skjuts på något kortare håll främst i skogen.

yngve.jpg

Det enklaste utförandet av en båge, men troligtvis den svåraste att skjuta. Sikta instinktivt eller med en uträknad siktpunkt. Träpilar används vid tävling i skogen, aluminiumpilar får användas inomhus.

Foto: Peter Arlekrans, Bågskyttebilder

ryttarbage_female_on_horse.png

Ryttarbågen tillverkas i moderna material, men även helt historiskt korrekta varianter som är laminerade i horn och senor. Ryttarbågen används inom bågskyttet i grenen Beridet, alltså på hästryggen, eller i Instinktivklassen. Bågen är svårskjuten i tävlingar till fots.

PILAR

När du hittat vilken typ av båge du behöver så behöver du välja pilar. Pilar väljs utifrån längd på pil, din draglängd, din styrka på pilbågen. I början är det inte jättenoga med pilval utan då tittar du på dragstyrka på bågen vid ditt uppdrag, och väljer utifrån en tabell som respektive piltillverkare tillhandahåller.  I början rekommenderar vi Easton Inspire tills dess att tekniken är så pass bra att materialet blir undermåligt. Vi kan levererar alla pilar tillverkade enligt din specifika information mot ersättning. 

Kolfiberpilar mäter sin hårdhet i spine. Det är en måttenhet som mäter hur mkt pilen böjer sig om den belastas på mitten av en viss tyngd. Kolfiberpilar mäts enligt systemet ASTM.

Aluminumpilar mäter sin hårdhet i diametern och tjockleken på godset, hårdheten benämns exempelvis med 1814, där visar siffran 18 hur tjock diameter den har i 64del tum. Medan siffran 14 visar hur tjockt godset i pilen är. Tjockleken visas mellan 10 och 18, där 10 är tunnast och mjukast och 18 är tjockast och hårdast. Aluminiumpilar kan användas i alla klasser, de är stryktåliga och ibland kan pilarna gå att räta vid stenskjutning. Pilarna är oftast tyngre, går lite långsammare, men är mer förlåtande mot felaktig teknik medan du lär dig. 

Träpilar mäts i pound, träpilar mäts på samma vis som spine fast med 26 tums mellanrum och en något tyngre vikt. Träpilar mäts enligt systemet ATA. När du köper träpil behöver du ta i beräkning om du har en centerskjutande pilbge eller inte. Om du inte har det, väljer du pilar som har samma hårdhet som du har pund på fingrarna vid fullt uppdrag. Om bågen är centerskjutande väljer du skaft som är 10 - 15 pund hårdare än de pilarna är märkta med. Har du 30 pund på fingrarna väljer du 40 till 45 pund på pilarna. 

Till dina pilar ska du, om du inte köper en färdig pil välja fenor, spets och nock. Spetsen finns i olika vikter och används för att trimma din utrustning för bästa möjliga pilgång. Fenor påverkar även de trimning, men inte lika mycket som pilen. En längre fena ger ett beteende som en hårdare pil, en kortare fena en mjukare pil. Fenor och spetsar är överkurs för trimning som nybörjare. Nocken ska du välja utifrån strängens tjocklek. Pilen ska sitta fast, men inte för hårt, den ska sitta precis så att pilen inte ramlar av strängen. Även detta kan användas som trimning när du blivit en duktig skytt. 

KRINGUTRUSTNING

Som bågskytt vill du troligen ha lite mer utrustning än bara bågen och pil. Du behöver ett koger, där du bär dina pilar när du skjuter. Du behöver ett armskydd som skyddar din bågarm från strängen när du släpper. Ibland gör du fel, då kan strängen slå i din arm och du kan få ett märke. Du behöver en tab, vilket är ett skydd som du har i den hand du drar strängen med, för att skydda dina fingrar från strängens slitage. Tabbar finns för både vänster och högerhänta. Utöver det finns det sedan lite fler verktyg som underlättar vid skyttet. När du ska köpa din första båge rekommenderar vi att du tittar på vårt färdiga paket, en barebow med allt du behöver för att komma igång, som enkelt kan byggas ut till en recurve för det olympiska skyttet. 

Compound

Compound

Recurve och Barebow

Recurve och Barebow

Traditionell och Långbåge

Traditionell och Långbåge

Easton Inspire. Färdig pil för 69 kr styck.

Easton Inspire. Färdig pil för 69 kr styck.

Ett färdigt paket där du väljer höger eller vänster, styrka och färgkombinationer.

Ett färdigt paket där du väljer höger eller vänster, styrka och färgkombinationer.