Foto: Lovis Grote.  Skytt: Emelie Boss, Jämtland

Foto: Lovis Grote. Skytt: Emelie Boss, Jämtland

Beridet bågskytte är en officiell gren inom Svenska Bågskytte Förbundet sedan den 1 januari 2016 och är precis som det låter, du rider och skjuter pilbåge -  samtidigt! Grenen har sitt ursprung i den tiden då vi människor valde att tämja hästarna för att komma närmare viltet, det vill säga jakten, men användes på grund av sin effektivitet också snart i krig. På 80-talet väckte Ungraren Lajos Kassai liv i dessa urgamla traditioner i Europa och skapade den moderna sportgren vi idag kallar Ungersk, som ingår som en av tre tävlingsgrenar i den internationella standarden.

IMG_4747.JPG

Tävla i beridet

På tävling måste du rida i hästens snabbaste gångart galopp

På tävling måste du rida i hästens snabbaste gångart galopp, samtidigt som du ska skicka iväg en eller flera pilar mot ett eller flera mål på olika banor. Du skjuter framåt, åt sidan, bakåt, ibland på "fel sida", ibland också nedåt och uppåt. I Sverige och Europa tävlar vi främst på tre banor: den Ungerska, den Koreanska och den Polska jaktbanan, men det är ju förstås många som inte vill tävla och som upptäcker att den här sporten är ett väldigt bra och roligt komplement till vad man än håller på med inom bågskytte eller ridning.

I juli 2018 anordnades det första totala VM'et någonsin med samtliga tre tävlingsgrenar och det gick av stapeln i Pomáz i Ungern. Där fick Sverige två juniorguld och ett juniorsilver totalt samt ett seniorsilver, totalt deltog 102 Beridna bågskyttar från världens alla hörn. Det svenska laget hamnade på en fjärde plats.

LÄNKAR

- SBF Beridetbågskytte
- IHAA 

PRODUKTER

Ylva och Mats Woxmark rekomenderar: White Feather Precious 48"

Ylva och Mats Woxmark rekomenderar: White Feather Precious 48"

Ylva och Mats Woxmark rekomenderar: White Feather Fairy 50"

Ylva och Mats Woxmark rekomenderar: White Feather Fairy 50"

4 fjädrad Easton Tribute pil

4 fjädrad Easton Tribute pil

4 fjädrad Easton Powerflight

4 fjädrad Easton Powerflight

SAMMARBETEN